SUURI TALAVITAPAHTUMA

KELEKKAKISA KESKELLÄ KAUPUNKIA

 

 

VINTAGESTA SUURTAPAHTUMAKSI

 

Vuonna 2016 järjestin kavereille ensimmäisen Vintage kelkkojen kisat Sonkaan.  Tuolloin mukana oli 20 kuskia ja yleisöä 200. 2017 Songan Vintage kisoissa oli mukana jo 75 kuskia ja yleisöä 2000. 2018 Vintage kisa siirtyi Lainaanrantaan, jossa mukana oli 125 kuskia ja yleisöä noin 10.000 päivän aikana.

2019 Lainaanrannan kisa muuttuu Kelekkakisaksi, jossa radalla ajaa lapset, naiset, veteraanit ja kuljettajat kelkat vuosilta 1970-2019. Mukaan odotetaan yli 200 ajajaa sekä yli 10.000 kisavierasta.

Kelekkakisasta haluamme tehdä ”Koko-kansan” talavitapahtuman, josta löytyy kaikille jotakin ja johon voi tulla mukaan ajajana tai nauttimaan vauhdista kisakatsomoon. Ennen päivän ensimmäistä lähtöä Saarituvilta ajaa paikalle kelkkojen kokoontumisajo kelkkaparaatina ja siihen ovat kaikki kaupunkilaiset tervetulleita.

Kelekkakisa on maksuton yleisötapahtuma, joka toteutetaan pääosin paikallisten yritysten sponsoroimana.

Tapahtuman juontavat Juha Mäntykenttä ja Jarkko Ylläsjärvi.

Tervetuloa Rovaniemen suureen talavitapahtumaan, kaiken kansan kelekkakisaan!

 

Arto Tuisku

Kisa-organisaattori

KELEKKAKISOJEN ALUEKARTTA

Kelekkakisa 2019 järjestetään aivan Rovaniemen kaupungin keskustan edustalla, kauniilla Lainaanrannan jokialueella, Jätkänkynttiläsillan kupeessa.

Aluekartalta löytyvät koko kisa-alueen aluepalvelut. Autoilijoiden kannattaa jättää autot keskustan parkkipaikoille. Kilpailijoiden parkkialueeksi on varattu Koskipuisto.

 

KELEKKAKISAN

YHTEISTYÖKUMPPANIT

 

Vuoden 2019 Kelekkakisan ovat mahdollistaneet seuraavat yhteistyökumppanit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekikeisari

Foriter

RLTV

Pienkone Karvo

 

 

JÄNKÄSAROILTA LAINAANRANTAAN – VINTAGESTA KELEKKAKISAKSI

Etsin pitkään kiilakoppa kuuspuokki Polarista. Vaikka yhtä kautta lukuun ottamatta ajoinkin aikanaan aina Lynksillä kilpaa, muutaman vuoden jopa tehdaskuskina tai Koiviston Sepon vahvalla tuella, niin kiilakopalla ajo kiehtoi. Syy on aika selvä; 1982 isä juhli ison luokan Suomen mestaruutta Ivalon Kultahipussa, kun respaan tuli soitto ja ilmoitus; olin juuri syntynyt. Isä myi kiilakoppa Polariksia Rovaniemellä, Sodankylässä ja Ivalossa. Usein koulupäivät vaihtuivat isän kanssa liikematkoiksi.

Viikonloput kuljin isän ja hänen kavereiden kanssa kisoissa ympäri Suomea, joskus käytiin Ruotsissa ja Norjassakin. Isä oli minun sankari ja kelkka oli kiilakoppa Polaris. Siten olen ihmetellyt jälkikäteen, miksi ei ajanut kolmepyttysellä, pienempien koneiden sijaan. Tuota katuu nyt vähän itsekin.

18.04.1998 täytin 16 vuotta. Samana päivänä voitin junnujen Suomen mestaruuden. Alla oli Lynksi. Hauska yhteensattuma ja kuvastaa, kuinka iso osa kelkkailu on minulle ja meidän perheelle ollut. Lopetin aktiivisen kilpailu-urani vuonna 2000. Tuolta talvelta jäi mieleen bodium-paikka Helsingin olympiastadionilla yhdessä Tomi Ahmasalon ja Janne Tapion kanssa.

Puolikymmentä vuotta sitten löytyi sopiva ajopeli Ruotsista. Käytiin Ylianttilan Villen kanssa hakemassa kelkka Rovaniemelle. Karvon Jaakko ja Tuiskun Tuomo alkoivat laittamaan kelkkaa iskuun. 2015 loppuvuodesta makoilin lattialla kotona ja tein tapahtumasivuston Sonka Burkar Cup 2016. Vanhojen kelkkojen kilpailut Sonkaan jänkäsaroille Tuiskun Tuomon maille, missä aikanaan ajettiin kovia ensilumen krossi treenejä.

Ekat kisat ajettiin ja innostuin kelkkailusta uudestaan. Vuonna 2017 kisojen suosio kuljettajien keskuudessa kasvoi ja jouduttiin siirtämään kisat Kuoksan Pekan ja Sinikan pelloille Sonkaan. Kisan suosio kasvoi myös yleisön keskuudessa. Sonkaan saapui kisakansaa noin 2000! Tästä suosiosta johtuen tapahtumalle myönnettiin Rovaniemen kaupungin Vuoden Urheiluteko palkinto vuonna 2018.

Oli aika mennä eteenpäin. Yhdellä juoksulenkillä totesin, että Lainaanranta on kuin tehty seuraavan vuoden näyttämöksi vintagesotureille. Vuoden 2018 Lainaanrannan kisa oli kaikin puolin menestys. Nyt on päätetty tehdä asiat vieläkin isommin – Kelekkakisa 2019 on suuri talavitapahtuma!

Mieletön työ takana ja hienot kisat edessä. Isot kiitokset; yhteistyökumppanit, viranomaistahot, kuskit, talkoolaiset ja tietysti yleisö.

 

Halu tehdä maailmanluokan tapahtuma kelkkailun ympärille,

 

Arto Tuisku